PARCUL NATIONAL "RETEZAT"
PARCUL NATIONAL RETEZAT
REZERVATIE A BIOSFEREI


Scurta prezentare

Asezare, suprafata si zonare
Parcul National Retezat, este localizat īn Masivul Retezat din Carpatii Meridionali, masiv ce are o suprafata de ~800 km2. Parcul National retezat acopera o suprafata de cca 38.000ha. Cea mai mare parte a acesteia este situata īn Masivul Retezat, dar se extinde si īn Muntii Tarcu si Godeanu (judetele Caras-Severin si Gorj). Parcul are trei zone: o rezervatie stiintifica numita Gemenele - 1.630 ha; o zona centrala- 10.386 ha, situat īn īntregime īn Masivul Retezat si o zona tampon. Padurile acopera 52% din suprafata parcului. Golul alpin este acoperit de jneapan (28%) si pasuni alpine (14%), restul zonei fiind format din creste stāncoase, piscuri si povārnisuri acoperite de grohotisuri si lespezi de piatra .
Din punct de vedere geologic masivul are, īn cea mai mare parte, o structura cristalina, dar Retezatul Mic, aflat īn partea de sud, este alcatuit din roci sedimentare (calcare).
Hidrologie
Retezatul are numeroase pāraie bogate īn apa si peste 80 de lacuri, īn cea mai mare parte de origine glaciara. Cel mai īntins dintre ele este lacul Bucura cu o suprafata de 8,86 ha, iar cel mai adānc este Zanoaga cu o adāncime de 29 m. Alte lacuri ca Tau Negru, Galesu, Ana, Slaveiu, Custura Mare si Tau Tapului sunt mai mici dar de o frumusete inegalabila, oglindind splendoarea norilor si maretia culmilor īnconjuratoare.

Flora
Prezenta unei flore deosebit de bogate īn zona alpina l-a determinat pe profesorul A. Borza sa duca o lupta sustinuta pentru declararea īn 1935 a Retezatului ca parc national. Īn 1992 s-au identificat 1186 de specii alaturi de 104 subspecii si 312 varietati. Īntālnim specii rare si endemice deosebit de valoroase pentru patrimoniul natural al Retezatului.
Padurile sunt bine conservate , peste 30% fiind paduri naturale. Speciile de baza din parc sunt: molidul (81%), fagul, bradul (4%) si mesteacanul - (2%), iar īn rezervatia stiintifica, zāmbrul - Pinus cembra reprezinta īn jur de 8% din totalul speciilor forestiere.

Fauna
Fauna este bine reprezentata si drumetii ce parcurg īn liniste potecile, pot zari exemplare frumoase de mamifere din cele care traiesc aici: capre negre (Rupicapra rupicapra), cerbi (Cervus elaphus), capriori (Capreolus capreolus), mistreti (Sus scrofa), ursi (Ursus arctos), rāsi (Lynx lynx), pisici salba- tice (Felix silvestris), lupi (Canis lupus), vulpi (Vulpes vulpes), jderi de copac (Martes martes) si jderi de piatra (Martes foina), bursuci (Meles meles), vidre (Lutra lutra), iepuri (Lepus euro- paeus), veverite (Sciurus vulgaris) si marmote (Marmota mar- mota - reintroduse īn 1972). Sunt prezente, de asemeni, ariciul (Erinaceous europaeus) si cārtita (Talpa europea).Īn parc se gasesc 168 de specii de pasari, dintre care unele sunt considerate rare sau adaptate strict la habitate montane, cum ar fi de exemplu mierla gulerata (Turdus torquatus), mus- carul mic (Ficedula parva), alunarul (Nucifraga caryocatarctes), ciocanitoarea de munte (Picoides tridactylus), ciocanitoarea cu spate alb (Dendrocopus leucotos), ciocanitoarea neagra (Dryo- copus martius), prundarasul de munte (Charadrius morinellus), ierunca (Bonasa bonasia), cocosul de munte (Tetrao urogallus) si acvila de munte (Aquila chrysaetos), specie foarte rara.
Retezatul gazduieste 10 specii de amfibieni printre care tritonul alpin(Triturus alpestris), broasca rosie de munte(Rana temporaria) si broasca raioasa bruna(Bufo bufo) si 10 specii de reptile cum ar fi soparla de munte(Lacerta vivipara) si vipera(Vipera berus).
Lacurile si rāurile sunt populate īn principal cu pastravi (Salmo trutta fario) si lipani (Tymalus tymalus).
Pe langa toate acestea in lunile calduroase ale anului ne putem bucura de frumusetea insectelor si a altor nevertebrate.
Obiective si activitati de management
Proiectul MANAGEMENTUL CONSERVARII BIODIVERSITATII
www.retezat.ro
HOME > HUNEDOARA > RETEZAT > PARCUL NATIONAL RETEZAT